تفسیرقران:سوره بقره؛ایه170
#دوستان عزیزی که نماز و روزه و ختم قرآن قضای اموات(ره) برگردنشان میباشد می توانند با مراجعه به منوهای بالای صفحه وبلاگ وارد گزینه نماز و روزه استیجاری شوند واین دین بزرگ را از خود ساقط کنند.. /\ /\
«١٧٠»وَ إِذا قِیلَ لَهُمُ اتَّبِعُوا ما أَنْزَلَ اللّهُ قالُوا بَلْ نَتَّبِعُ ما أَلْفَیْنا عَلَیْهِ آباءَنا أَ وَ لَوْ کانَ آباؤُهُمْ لا یَعْقِلُونَ شَیْئاً وَ لا یَهْتَدُونَ
و هنگامى که به آنها(مشرکان)گفته شود:آنچه را خدا نازل کرده است پیروى کنید،گویند:بلکه ما از آنچه پدرانِ خود را برآن یافتیم پیروى مىنماییم.آیا(از آنان پیروى مىکنند)هرچند پدرانشان چیزى نمىفهمیدند و هدایت نیافته بودند؟
نکتهها:
آیه قبل به ما هشدار داد که از پیروى گامها و فرمانهاى شیطان،دورى کنیم.این آیه یکى از مصادیق راه شیطان را که تقلید کورکورانه است بیان مىکند.
پیروى و اطاعت عقلانى مانعى ندارد،مورد انتقاد قرآن،تقلید از کسانى است که نه خود داراى تعقّل بودهاند و نه هدایت انبیا را پذیرفتهاند.هدایت الهى،در هر عصر و زمانى وجود دارد.از اینکه قرآن مىفرماید:نیاکان آنان هدایتپذیر نبودند،استفاده مىشود که هدایت الهى در هر زمانى بوده،ولى آنها نمىپذیرفتند. حضرت على علیه السلام در نهج البلاغه مىفرماید:«بلى لا تخلوا الارض من قائم لله ظاهرا او خائفا» ١زمین از رهبر آسمانى هرگز خالى نیست،خواه آشکارا و خواه مخفیانه.
پیامها:
١-ارتجاع و عقب گرد،ممنوع است.پیروى از سنّت و راه نیاکان،اگر همراه با استدلال و تعقّل نباشد،قابل پذیرش نمىباشد. «أَلْفَیْنا عَلَیْهِ آباءَنا»
٢-تعصّباتِ نژادى و قبیلهاى،از زمینههاى نپذیرفتن حقّ است. «بَلْ نَتَّبِعُ... آباءَنا»
٣-آداب و عقاید نیاکان،در آیندگان اثرگذار است. «ما أَلْفَیْنا عَلَیْهِ آباءَنا»
٤-راه حقّ،با عقل و وحى به دست مىآید. «لا یَعْقِلُونَ شَیْئاً وَ لا یَهْتَدُونَ»
٥-انتقال تجربه و دانش ارزش است،ولى انتقال خرافات از نسل گذشته به نسل آینده،ضد ارزش مىباشد. «آباؤُهُمْ لا یَعْقِلُونَ»
٦-عقل،ما را به پیروى از وحى،رهبرى مىکند. «اِتَّبِعُوا ما أَنْزَلَ... أَ وَ لَوْ کانَ آباؤُهُمْ لا یَعْقِلُونَ»