تفسیر قرآن:سوره بقره؛آیه 168
#دوستان عزیزی که نماز و روزه و ختم قرآن قضای اموات(ره) برگردنشان میباشد می توانند با مراجعه به منوهای بالای صفحه وبلاگ وارد گزینه نماز و روزه استیجاری شوند واین دین بزرگ را از خود ساقط کنند.. /\ /\
«١٦٨»یا أَیُّهَا النّاسُ کُلُوا مِمّا فِی الْأَرْضِ حَلالاً طَیِّباً وَ لا تَتَّبِعُوا خُطُواتِ الشَّیْطانِ إِنَّهُ لَکُمْ عَدُوٌّ مُبِینٌ
اى مردم! از آنچه در زمین،حلال و پاکیزه است،بخورید و از گامهاى ( وسوسهانگیز)شیطان،پیروى نکنید.براستى که او دشمن آشکار شماست.
نکتهها:
اسلام،همواره مردم را به بهره بردن از نعمتهاى پاک و حلالِ خداوند،سفارش نموده و با هرگونه رهبانیّت و زهد بىجا مبارزه مىنماید.لذا هم خوردنىهاى ناسالم را از شیطان مىداند؛ «إِنَّمَا الْخَمْرُ... رِجْسٌ مِنْ عَمَلِ الشَّیْطانِ» ١و هم نخوردن نابجا را گام شیطان مىداند؛ «کُلُوا... وَ لا تَتَّبِعُوا خُطُواتِ الشَّیْطانِ» زیرا در برخى از نقلهاى تاریخى آمده است که بعضى از طوائف عرب،قسمتى از زراعت و حیوانات را بدون دلیل بر خود حرام کرده بودند و گاهى نیز این تحریمها را به خداوند نسبت مىدادند.آیه نازل شد تا رفع ابهام شود.
اسلام،به زندگى مادّى انسان توجّه کامل دارد و در رأس آنها نیازهاى غذایى است که در این مورد،دهها آیه و صدها حدیث آمده است.یکى از وظایف انبیا نیز بیان خوردنىها و آشامیدنىهاى حلال و حرام براى مردم است.
معمولاً قرآن در کنار اجازه مصرف،شرطى را بیان کرده است.مثلاً در اینجا مىفرماید:
«کُلُوا... حَلالاً طَیِّباً»
همچنین مىفرماید: «کُلُوا وَ اشْرَبُوا... وَ لا تَعْثَوْا فِی الْأَرْضِ مُفْسِدِینَ» ٢بخورید و بیاشامید...ولى در زمین فساد نکنید.
در آیه دیگر: «کُلُوا وَ اشْرَبُوا وَ لا تُسْرِفُوا» ٣بخورید و بیاشامید،ولى اسراف نکنید.
و در جاى دیگر مىفرماید: «فَکُلُوا مِنْها وَ أَطْعِمُوا» ٤بخورید و اطعام کنید.
در تفسیر برهان از امام صادق علیه السلام نقل شده است که شخصى به نام طارق،تصمیم گرفته بود تا از همسرش جدا شده و زندگى راهبانهاى داشته باشد.حضرت فرمود:«ان هذا من خطوات الشیطان»این از گامهاى شیطان است.
پیامها:
١-شرط اساسى در مصرف،دو چیز است:حلال بودن،پاکیزه و دلپسند بودن. «کُلُوا... حَلالاً طَیِّباً»
٢-اسلام با بعضى ریاضتها مخالف است. «کُلُوا»
٣-بهرهگیرى از محرّمات و چیزهاى پلید و ناپاک،پیروى کردن از شیطان است.
«کُلُوا... حَلالاً طَیِّباً وَ لا تَتَّبِعُوا خُطُواتِ الشَّیْطانِ»
٤-نیازهاى طبیعى بشر،گاهى زمینهاى براى انحراف و تسلّط شیطان است.باید ضمن تأمین نیاز،به لغزشهاى آن توجّه داشت. «کُلُوا... وَ لا تَتَّبِعُوا خُطُواتِ...»
٥-شیطان،انسان را قدم به قدم منحرف مىکند.باید از همان قدم اوّل مواظبت کرد. «خُطُواتِ الشَّیْطانِ»
٦-شیطان براى انحراف مردم،از راههاى گوناگونى وارد مىشود. «خُطُواتِ»
٧-وادار نمودن مردم به استفاده از حرامها و بازداشتن آنان از نعمتهاى حلال، نمودى از دشمنى آشکار شیطان است. «کُلُوا... حَلالاً طَیِّباً... إِنَّهُ لَکُمْ عَدُوٌّ مُبِینٌ»